
A/B-testen in de agrarische sector
Stel je hebt een product of dienst speciaal voor leghennenhouders, rundveedierenartsen of tomatenkwekers. Je doelgroep is klein, maar super relevant. Hoe weet je welke boodschap zo goed mogelijk aansluit bij hun behoeften? Dat kan met A/B-testen! Zelfs bij kleine doelgroepen kan het waardevolle inzichten opleveren.

Kwalitatieve feedback en direct aan de slag
Vaak is de eerste gedachte dat A/B-testen alleen zinvol zijn bij grote doelgroepen. Maar juist in de agrarische sector, waar we vaak te maken hebben met nichemarkten, kun je met slimme teststrategieën veel leren. De doelgroep is al erg gesegmenteerd en lijkt op elkaar, waardoor details het verschil gaan maken.
Welke boodschap werkt beter? Test het!
Een kleine aanpassing in je campagne of advertentie kan verrassend veel verschil maken. Denk aan een e-mailcampagne voor dierenartsen waarin je test welke onderwerpregel beter scoort: ‘Betere klauwgezondheid in 3 stappen’ of ‘Nieuw: de sleutel tot minder klauwproblemen’. Of een online advertentie voor tomatentelers waarbij je de ene helft een foto van een gezonde plant laat zien en de andere helft een close-up van je product. Door regelmatig te testen, ontdek je wat jouw doelgroep écht aanspreekt.

Zo voer je slimme testen uit in kleine doelgroepen
Bij grote campagnes is A/B-testen een vast onderdeel van de strategie, maar hoe pak je dat aan als je doelgroep klein is? Juist bij een niche doelgroep is het extra belangrijk om slim en doelgericht te testen. Waar let je op?
- Kies je tests zorgvuldig
Kies testelementen die je resultaten echt kunnen verbeteren. Denk aan onderwerpregels in e-mails voor een hogere openrate, of call-to-action knoppen voor meer verkeer richting je landingspagina. Door je op één element tegelijk te focussen, krijg je een helder inzicht in wat werkt en waarom.
- Werk slim met kleine doelgroepen
Zelfs als je maar 600 vleeskuikenhouders in je bestand hebt, kun je een A/B-test uitvoeren met twee even grote groepen. Het aantal reacties kan lager zijn dan bij een groot publiek, maar door goed te kijken naar patronen en trends kun je alsnog waardevolle inzichten opdoen. Let bijvoorbeeld op klikgedrag of conversies.
- Gebruik microconversies
Bij kleine doelgroepen is het slim om niet alleen naar de eindconversie te kijken, maar juist naar microconversies, zoals klikken, scrollgedrag of interactietijd. Dit levert je meer data op en laat je sneller patronen zien. Zeker in nichemarkten, zoals varkensdierenartsen of pluimveehouders, kan dit waardevolle inzichten geven om stap voor stap je marketinguitingen te optimaliseren.
- Kijk naar trends in plaats van absolute cijfers
Een 5% stijging in klikratio lijkt misschien niet enorm, maar als dit een langere tijd zo blijft is dat een sterke aanwijzing dat de doelgroep een voorkeur heeft voor een bepaalde boodschap of advertentie. Probeer dus niet snel een conclusie te trekken, maar voer meerdere tests uit om een trend te ontdekken.

Je online marketingmiddelen verbeteren
Door A/B-testen strategisch in te zetten leer je je doelgroep beter kennen, zelfs in een nichemarkt. Je besteedt je budget aan effectieve campagnes en vergroot de kans dat jouw boodschap goed landt. In de agrarische sector, waar vertrouwen een grote rol speelt, kan een goed afgestemde boodschap het verschil maken tussen het onthouden van je merk/product of het vergeten ervan.
Kortom: ook al is je doelgroep klein, de waarde vanA/B-testen is groot. Tijd om te testen en te optimaliseren. Weten hoe? Wij helpen je verder!
weten wat wij voor jou kunnen doen?
Bel of mail ons en hopelijk zien we elkaar binnenkort voor een kennismaking. Bij jou, bij ons of online. We denken graag met je mee!
